2017. július 12., szerda

Rengeteg – AOD

Valami oknál fogva sokáig nem vonzott ez a könyv (a fülszöveg nem fogott meg) de aztán a könyvklub kapcsán „rákényszerültem”. Nem bántam meg, sőt! Nagyon tetszett ez a népmesében gyökerező fantasy. Gyorsan és könnyen olvasható volt végig, nem éreztem hogy leül a történet (általában angolul olvasok, és elképesztő hogy magyarul eleve 2x gyorsabban haladok). Egyszerű a történetvezetés, nincsenek benne óriási fordulatok, ennek ellenére, hogy folyamatosan tágul a látókörünk Agnyeskáéval együtt, felfedünk pár titkot és izgalmas helyzetekbe is keveredünk.
Eleinte kicsit idegesített Nyeska esetlensége, de valahol szimpatikus is volt a maga naivitásával és félelmeivel. Őszinteségével, faluja és völgye iránti feltétlen szeretetével még Szarkan szívét is megenyhítette, tettekre sarkallta.
Tetszett Agnyeska állhatatossága, hogy nem adta fel a küzdelmet Kasjáért és az otthonáért. Másokat is rávett, hogy mellé álljanak az igaz ügy érdekében, sőt egy több száz éves átkot sikerült megtörnie, mely békét hozott az országának és nyugalmat az embereknek.
Láthattunk pár komoly varázslatot, de a Sárkánytól kicsit elvártam volna hogy legalább egyszer sárkánnyá változzon :)
Lehettek volna a karakterek kicsit részletgazdagabbak a főszereplőtől eltekintve. (Vagy ez is mesei elem, hogy a jó csak jó, a rossz csak rossz?) A palota népe és az udvari varázslók lehettek volna izgalmasabbak vagy többsíkúak és Szolja meg egyértelműen fura volt. Most akkor ő jó vagy nem? Kapott valami büntetést a csatában elkövetett tetteiért, vagy az szőnyeg alá lett söpörve és ráfogva a Rengeteg rontására?
Ami egyértelműen nem tetszett, az a kilógó kis szex jelenet, mely számomra sehogy sem illett a történetbe. Nyilván meg lehetett volna fogalmazni másként, hogy jobban illeszkedjen a cselekménybe, de így olyan volt, mintha utólag tették volna bele. Nem bántam hogy Agnyeska és Szarkan „összejöttek” mert jó páros, csak valahogy nem így kellett volna.. Ami még néha kizökkentett, hogy szerintem a fordítás néhány helyen nem a legjobb. Valahogy a szavak nem megfelelően lettek lefordítva, kicsit mellément a jelentésük és több helyen azon kaptam magam, hogy ízlelgetem a mondatokat, a helytelen kifejezés helyett próbálom megkeresni a megfelelő szinonimát.

5 csillaggal értékelem *****

3 megjegyzés:

  1. Szerintem nemcsak Szolja, hanem Marek is olyan szereplő volt, aki nem volt kifejezetten se jó, se rossz, hanem ezek valamilyen keveréke. Egyébként Szolja számomra egy talány, az ő igazi indítékait sosem ismertük meg.

    VálaszTörlés
  2. A szexjelenet nekem is túl random volt, meg igazából felesleges. Olyan érzésem volt, hogy csak azért tették bele, mert YA, és a YA-ba kell szex.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jah, és én is azt hittem, hogy Sárkány egy sárkány :D :D jó lett volna, ha az :D

      Törlés