2017. november 1., szerda

Dorian Gray arcképe – Borsoka

Dorian Gray romlatlan és feltűnően szép fiatalember, akit Basil Hallward, egy festő barátja és egyben nagy hódolója egy nap lefest. Doriant a mesterművet nézve irigység fogja el, amiért a kép mindig szép marad, míg ő megöregszik majd. Kívánsága nemsokára valóra válik, és élete hibáinak nyomait a képen szereplő alak viseli magán, míg Dorian szép és fiatal marad végig. Barátja, Lord Hallward hatására elindul a gyönyörök hajhászásának és az élet értékei iránti cinizmus útján, ami egyre mélyebbre húzza. Külső szépsége ellenére belső romlottsága miatt egyre népszerűtlenebb lesz környezetében is. A kép iránti ellenszenve szélsőséges tettre készteti...

Érdekes és tanulságos volt a könyv. Számomra a legérdekesebb benne az volt, hogy egyfajta korrajz, végig úgy éreztem, hogy Oscar Wilde ezzel állított görbe tükröt az unatkozó elitnek, akik unalmukban mindenféle gyönyöröknek adják át magukat, és a művészeteket értelmetlen módon bálványozzák. Fontosabb az esztétikai és művészi szépség, mint az erkölcs. Doriant ez az áradat viszi el, és a regény elején még ártatlan fiatal férfiból így lesz a regény végére egy, az ördögi alku révén kívülről fiatal és szép, de igazából idősödő és bűnökkel terhes férfi. Érdekesek voltak a regényben az eszmefuttatások, sok bölcs megállapítás volt, ugyanakkor néha nehéz volt követnem a párbeszédeket és a cselekményeket. Zavart Lord Wotton élet és az erkölcs iránti cinizmusa és a környezetük romlottsága. A balladai homály, ami néhány mozzanatot övezett (pl. mivel zsarolta meg Dorian Alan Campbellt, hogy segítsen neki), hiányt hagyott bennem, mert persze mindegy is, hogy mi volt a magyarázat néhány dologra, de kerekebb lett volna azokkal együtt a történet. A könyv stílusa nekem hasonlított egy színdarabra, ami külön ízt adott neki.

Összességében tetszett a könyv a sok szimbólummal és mélyebb értelemmel annak ellenére, hogy bizonyos részek nehezen emészthetőek. Lehet, hogy egyszer akár újra is olvasnám, mert szerintem sokkal többet értenék belőle úgy, hogy az alapsztorit már ismerem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése