2019. március 1., péntek

Levendulaszoba – Pötyi

A párizsi könyvkereskedő, Jean Perdu számára a regény olyan, mint a gyógyszer. Pontosan tudja, hogy milyen könyvre van szükség, hogy meggyógyítsa a megsebzett a lelket. Könyvtára egy valóságos irodalmi gyógyszertár. Jean mindazokon segít, akik betérnek hozzá, egyedül saját gyötrelmeire nem talál megoldást. 21 évvel ezelőtt, egy este, míg ő aludt, szerelme kilépett az életéből. Csak egy levelet hagyott hátra, amit a férfi azóta sem olvasott el. A veszteséget kínzó emlékként őrzi ennyi év után is. A fájdalom, a büszkeség és a sértettség börtönében éli mindennapjait, mígnem egy nyári délután új lakó költözik a szomszédba. Az elvált asszony olyan érzéseket ébreszt Jeanben, amelyek létezését a férfi már rég elfelejtette. Ekkor újra kezébe veszi szerelme búcsúlevelét, és olvasni kezdi...
Egy pillanat alatt minden megváltozik, és a férfi többé nem menekülhet az elmúlt évek gyötrelmei elől. Mindent hátrahagyva elindul, hogy szembenézzen a fájdalommal, a múlttal és önmagával. Egy olyan utazás veszi kezdetét, amely keresztülvisz Franciaország csodálatos tájain, és eközben feltárulnak különös sorsok, és barátságok szövődnek. Az érzések, a gondolatok és az emberek lassan átformálódnak, hogy lezárulhasson a múlt, és helyet engedjen a jelennek és a jövőnek.

Értékelés:
Egy csodálatos könyv a fájdalomról, veszteségről, annak fokozatos gyógyulásáról. Érzelmek széles skáláját sorakoztatja az író. Jean Pedru mindenki számára talál megfelelő gyógyszert, azaz olvasnivalót, csak saját bajára nem. 21 évig gyötrődik, amiért Manon elhagyta, szerelme hiába hagyott hátra levelet nem bontotta fel. Catherina felbukkanása különleges érzelmeket vált ki Pedruból és a levél elolvasása mellett dönt. Elindul Luluval egy átalakított uszállyal, cél eljutni Manonhoz. Barátságok szövődnek az út során, sok mindent átélnek, több helyen is kikötnek, pénz híján ahol lehet, könyvvel fizetnek. Gyönyörű helyeken hajóznak. Nagyon elgondolkodtató történet volt, néhol vontatott, máskor túl gyorsan történtek az események. A vége tetszett, Pedru megbékélt és megtalálta újra a szerelmet.

5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése